27 de Juliol

Tal dia com avui, l’any…

  • 1844 Morí John Dalton, químic i físic anglès Estudiós de l’emfermetat visual que patia, un defecte genètic consistent en la impossibilitat de distingir colors, coneguda com acromatisme i posteriorment, en honor del seu descobridor, daltonisme. Els seus primers treballs es decantaren al camp de la meteorologia, i el 1793 publicà les Meteorological Observations and Essays, on hom pot trobar esbossades la major part de les seves grans descobertes teòriques posteriors. El 1794 publicà una memòria amb el títol Extraordinary Facts Relating to the Vision of Colours, on és esmentada per primera vegada aquesta peculiaritat òptica per primera vegada.

     

  • 1953 Finalitzà oficialment la Guerra de Corea amb la firma de l’armistici a Panmunjeom entre Corea del Nord, els Estats Units i Xina. Corea del Sud quedà com a membre observant ja que es negà a firmar l’armistici, fet que suposà que es mantingués la mateixa situació territorial prèvia a la guerra, o sigui, la divisió de la península coreana a través del paral·lel 38. El conflicte finalitza després de més de tres anys de combats, iniciats el 25 de juny del 1950. A l’nay 2000, després de 50 anys, les dues Corees es trobaren per primer cop en una cimera en la que es permeté el retrobament de familiars situats a cada banda del paral·lel. Aquell mateix any, el president de Corea del Sud Kim Dae Jung, rebé el premi nobel de la pau pels seus esforços en la reconciliació amb Corea del Nord.

  • 1974 Després de fer-se públic l’escàndol polític conegut com Watergate, començà el procés contra el president Richard Nixon per part de la càmera de representants dels Estats Units, per obstrucció a la justícia que culminà amb la seva dimissió el 8 d’agost del mateix any. El fet d’entrar de forma il·legal a la seu del Comitè Nacional del Partit Demòcrata el 17 de juny de 1972, localitzat en el complex d’oficines Watergate, fou el que originà l’escàndol, ja que fou ocultat pel president i pel seu equip de consellers. Després de més de dos anys d’investigació es demostrà que el president havia gravat múltiples converses a la Casa Blanca. Les cintes recuperades foren proves clau per la investigació i el tancament del cas, que suposà la renuncia del president. Tot i així el seu successor, Gerlad Ford, concedí un indult a Nixon per qualsevol delicte federal comés durant el seu mandat.

 

La Factoria Historica

Deja un comentario