4 d’Abril

Tal dia com avui, l’any…

  • 1284 Morí Alfons X de Castella i Lleó, conegut amb el sobrenom del Savi. Fill de Ferran III el Sant, continuà amb la tasca del seu pare en l’ofensiva contra els musulmans al Xeres i Cadis. La seva mare fou Beatriu de Suàbia, fet que li permeté a aspirar a emperador del Sacre Imperi Romà Germànic, tot i que mai assolí el tron. El seu regnat es caracteritzà per una beneficiosa política econòmica, renovant la moneda i la hisenda; a més també és reconegut per la seva política cultural, impulsant i patrocinant l’Escola de traductors de Toledo, integrada per intel·lectuals llatins, hebreus i musulmans.

  • 1617 Morí John Napier, matemàtic escocès, que destacà pel descobriment de la teoria dels logaritmes i per la confecció de taules que, un cop perfeccionades amb la introducció de la base 10, facilitaren la tasca dels astrònoms coetanis. Els logaritmes constitueixen un instrument matemàtic que abreuja i facilita càlculs complicats.

  • 1949 Es signà a Washington el document que donà lloc a la creació de la OTAN, Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord. Originàriament foren 12 estats occidentals els primers signants, tot i que posteriorment s’hi afegiren altres estats. Els 12 primers foren els EUA, Gran Bretanya, França, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Islàndia, Canadà i Portugal. L’objectiu del Tractat era constituir una aliança militar com a defensa comuna contra una possible agressió soviètica. La URSS liderà la firma del Pacte de Varsòvia com a resposta davant de la OTAN, al 1955.

  • 1968 Morí Martin Luther King, assassinat al balcó del motel on s’allotjava a la ciutat de Memphis (Tennessee). El resultat de la seva mort es materialitzà amb un seguit de revoltes a més de seixanta ciutats diferents, en les quals hagué d’intervenir la guàrdia nacional. Cinc dies més tard, el president Johnson declarà un dia dol nacional, el primer en honor a un afroa mericà.

 

La Factoria Historica


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s