17 de Novembre

Tal dia com avui…

1558: A Anglaterra, després de la mort de la reina Maria I Tudor, la seva germana Elisabeth I, filla d’Enric VIII i Ana Bolena, ocupa el tro britànic. La relació entre ambdues germanes va ser molt conflictiva. Maria que havia estat criada com a catòlica, va promulgar lleis a favor del catolicisme. Una rebel·lió protestant, va fer que Maria empresonés a la seva germana Elisabeth, protestant, acusada de ser còmplice de la revolta. Després de la mort de Maria, Elisabeth va haver de fer front a nombrosos complots catòlics, però la seva designació com a nova monarca, va obtenir el recolzament de la majoria dels grans senyors d’Anglaterra, la majoria d’ells protestants. Elisabeth es va trobar amb una Anglaterra dividida per motius religiosos, però també per motius polítics. Una de les primeres reformes que va dur a terme, va ser derogar la llei a favor del catolicisme i va establir la religió protestant com l’única religió d’Anglaterra. També va dedicar el seu regnat a millorar la política exterior. A la mort d’Elisabeth el 1603, Anglaterra s’havia convertit en una de les grans potències europees i la seva figura va passar a la història com una de les millors monarques d’Anglaterra.

 

1839: A la ciutat de Milàn, a Itàlia, el compositor italià Giuseppe Verdi estrena la seva primera òpera, Oberto, conte di San Bonifacio. L’estrena de l’obra va tenir lloc al prestigiós Teatre la Scala, lloc on Verdi havia après la seva professió. Aquesta primera obra de Verdi va ser rebuda favorablement pel públic, i l’endemà de l’estrena l’empresari de la Scala, Bartolomeo Merelli, li va encarregar a Verdi la composició de tres òperes més. Degut a problemes personals i professionals, finalment el 1842 Verdi estrenaria l’òpera Nabucco, que convertiria a Verdi en una gran celebritat. Fins a la seva mort, Verdi va compondre grans clàssics de la òpera coneguts arreu del món, com Aida, Rigoletto, Il Trovatore, Falstaff,  o  La Traviata.

 

1869: A Alexandria, a Egipte, l’emperadriu francesa Eugenia de Montijo, inaugura oficialment el Canal de Suez. El canal, que conecta el mar Mediterrani amb el mar Roig, va començar a ser construït el mes d’abril de 1859, després que el 1854, l’excònsol francès Ferdinand de Lesseps arribés a un acord amb el governador otomà d’Egipte per tal de construïr el canal. Es calcula que un milió i mig de persones vàren treballar en la construcció del canal. Degut a diversos conflictes laborals, així com una epidèmia de còlera, van fer que la construcció es retardés més del previst. El dia de la seva inauguració el canal no estava acabat del tot, i no va ser fins el 1876, quan es van introduïr importants millores, que el canal es va convertir en un dels carrils marítims més transitats del món. Avui en dia, pel canal de Suez naveguen diàriament uns 50 vaixells, transportant més de 300 milions de tonelades de mercaderies cada any.

 

1989: A la ciutat de Praga, a l’antiga Txecoslovàquia, es produeix una gran manifestació estudiantil, que reuneix aproximadament uns 15.000 estudiants. La manifestació s’havia convocat per retre homenatge a Jan Opletal, un jove que havia estat assassinat el 1939 durant l’ocupació nazi. Després d’anar al cementiri, els joves vàren anar avançant fins el centre de Praga. Pel camí milers de ciutadans es vàren unir a la manifestació, que esdevingué una protesta contra la classe dirigent i la seva actitud antireformista. La tensió va anar augmentant, fins que els manifestants es vàren veure rodejats per la policia, que va acabar carregant contra els manifestants d’una forma brutal, amb centenars de persones ferides. La dura repressió, va desencadenar una onada de protestes i vagues arreu del país. Començava així l’anomenada Revolució del Vellut, que acabaria fent caure el govern comunista. Però aquesta revolució no només faria caure un règim, sino que acabaria dividint en dos el país, creant-se la República Txeca, i la República d’Eslovàquia.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s