15 de Novembre

Tal dia com avui…

1532: En el transcurs de la conquesta del Perú, el conqueridor espanyol Francisco Pizarro, junt amb els seus homes, entren a Cajamarca. Després de la seva arribada Pizarro va concertar una entrevista amb el cap Inca Atahualpa. Els espanyols però vàren preparar una emboscada. Quan Atahualpa va arribar, junt amb la seva escorta, els espanyols que estaven amagats es vàren llançar sobre Atahualpa i els seus homes, derrotant-los. Després apresaran al cap Inca, posant fi a la independencia de l’imperi Inca. Atahualpa, intentarà comprar la seva llibertat, oferint omplir l’estança a on estava pres d’or, plata i pedres precioses. Pizarro va acceptar l’oferta, però Atahualpa va seguir estant pres i finalment el 1533 serà executat.

 1889: Al Brasil, després de 49 anys de regnat, el segon i últim emperador de Brasil, Pere II, és deposat mitjançant un cop militar. La monarquia del Brasil s’havia  establert el 1822 quan el príncep de la corona de Portugal va desafiar el seu parlament i va proclamar un Brasil independent sota el seu comandament. El 1831, l’emperador Pere I, va abdicar a favor del seu fill, que en aquells moments tenia 5 anys. Pere II acabaria sent coronat com emperador  el 1841. Durant pràcticament les cinc dècades que va governar, Brasil va aconseguir estabilitzar-se i va començar a créixer en tots els àmbits. Pere II però anirà tenint enfrontaments amb diferents sectors de la societat com l’exèrcit o la creixent classe mitjana urbana. Finalment aquest enfrontament acabarà amb el cop d’estat que el va deposar. Un cop deposat, Pere II va marxar cap a Europa on dos anys més tard moririra.

 1884: A la ciutat de Berlín a Alemanya, comença la Conferència de Berlín, convocada per França i Anglaterra, i organitzada pel canceller alemany Otto von Bismarck. L’objectiu de la conferència era resoldre els problemes que plantejava l’expansió colonial europea a l’Àfrica i el repartiment de territori entre les potències. Es va proclamar la lliure navegació marítima i fluvial pels rius Congo i Níger; s’establí el lliure comerç al centre del continent i es prohibí l’esclavitud. També s’establí el dret d’ocupar una porció de la costa si el territori s’ocupava efectivament i s’anunciava als demés estats. Finalment també s’acordà el reconeixement com a norma de dret internacional el principi de Uti Possidetis Iure, que establià que un estat europeu podía reclamar drets de sobiranía si previament acreditava una possessió real del territori en qüestió. Un cop finalitzada la conferència només dos païssos es podien considerar independents: Etiòpia i Libèria.

 1920: A la ciutat de Ginebra, a Suïssa, es reuneix per primera vegada la recent creada Societat de Nacions amb la participació d’un total de 42 països. Aquest organismo internacional s’havia creat durant el Tractat de Versalles amb l’objectiu d’establir la pau i reorganitzar les relacions internacionals un cop finalitzada la Primera Guerra Mundial. Amb la Segona Guerra Mundial, un cop aquesta havia finalitzat, la Societat de Nacions es va dissoldre el 18 d’abril de 1946 per tal de donar pas a un nou organisme l’Organització de les Nacions Unides, que avui en dia segueix vigent i que heretaria l’ideari de la Societat de Nacions.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s