25 d’Octubre

Tal dia com avui…

1415: En el context de la Guerra dels Cent Anys, té lloc la batalla d’Agincourt al nord de França, en la qual les tropes britàniques dirigides pel jove rei anglès Enric V aconsegueixen una important i inesperada victòria sobre les tropes franceses. Enric V estava marxant amb el seu exèrcit en direcció a Calais, però a l’arribar a Agincourt, es va trobar que un exèrcit d’uns 20.000 soldats francesos els estaven esperant, impedint-los el pas. La batalla va començar cap a les 11 del matí, i, el camp de batalla on es va dur a terme, va impedir maniobres a gran escala. Els francesos, vàren ser rebuts amb un atac per part dels arquers britànics, que comptaven amb un nou tipus d’arc i que estaven protegits per grans estaques. Poc a poc, ambdós exèrcits vàren anar avançant les seves posicions dins del camp de batalla, però la quantitat de gent que es trobava dins de la batalla va reduïr de forma considerable la movilitat dels cavallers anglesos. Per això Enric V va ordenar als seus arquers que s’arméssin amb espases o destrals i avancéssin. A partir d’aquí va començar una autèntica massacre contra l’exèrcit francès, que acabaria patint al voltant de 6000 baixes, per les 400 que vàren patir els britànics. Després d’aquesta important victòria, Enric V va continuar la seva conquesta dels territoris francesos fins a ser reconegut al 1420 com a hereu del tro de França i regent de França. Dos anys després però, a prop de París, Enric V moriria com a conseqüènciea de la febre.

 1854: En el context de la guerra de Crimea, en la batalla de Balaclava, té lloc un dels aconteixements que és descrit com un dels episodis més heroïcs o més desastrosos de la història militar britànica. Sota el comandament de Lord James Cardigan, la cavalleria de la Brigada Lleugera carga contra la ben defensada artilleria russa. Fins aquells moments, els britànics estaven guanyant la batalla a l’exèrcit rus. Llavors Lord James Cardigan, va rebre l’ordre d’atacar amb totes les seves forces als rusos. Sense ni tan sols qüestionar-s’ho, la cavalleria va carregar contra l’artilleria russa. Un cop va començar la càrrega, els russos no s’ho vàren pensar dues vegades, i vàren respodnre amb un atac amb la seva artilleria pesada. El resultat va ser que la cavalleria britànica va ser completament massacrada, patint un 40 per cent de baixes. Lord James Cardigan, va sobreviure a la massacre, fet que el va portar a ser considerat un heroi nacional dins de Gran Bretanya. Investigacions dutes a terme posteriorment vàren determinar que l’ordre que havia rebut Cardigan havia estat fruït d’un error.

 1936: El regne d’Itàlia i el III Reich Alemany, firmen un tractat d’amistat donant lloc a l’Eix Berlín-Roma. En aquells moments, el regne d’Itàlia estava fortament enfrontada amb la Societat de Nacions com a conseqüència de les guerres d’ocupació dels territoris de Somalia i Abissínia (Etiopía) que mantenia Itàlia. Alemanya, que ja estava fora de la Societat de Nacions, va donar suport a Itàlia. Per tot això, Itàlia va prendre la iniciativa de firmar el pacte amb Alemanya. Aquesta relació entre Itàlia i Alemanya portaria el 1939 a la firma del denominat Pacte d’hacer. Més endavant, ja en plena Segona Guerra Mundial, Japó s’integratria també dins de l’eix Berlín-Roma.

 1983: Per ordres del president nordamericà Ronald Reagan, tropes nordamericanes envaeixen l’illa caribenya de Granada per dur a terme l’operació Urgent Fury. Reagan posarà com excusa per justificar l’invasió l’amenaça que suposa el govern marxista de l’illa pels Estats Units. El 1979, Maurice Bishop s’havia fet amb el control del poder i havia començat a establir una estreta relació amb Cuba, però el 1983, Bishop va ser assassinat degut al cop d’Estat fet per Bernard Coard. L’onada de violencia i les protestes es van anar extentent. A part de les tropes nordamericanes, a l’illa de Granada, també hi arribaran tropes de sis països caribenys més, per tal de donar suport a l’operació. L’invasió de l’illa de Granada, que havia estat colònia britànica, va indignar a la primera ministre Margareth Thathcer, qui la nit anterior havia parlat amb Reagan per tal de dissuadir-l’ho de dur a terme l’operació militar. L’operació va durar aproximadament una setmana, finalitzant amb el derrocament del govern de l’illa. Un cop finalitzada l’operació, l’administració Reagan va afirmar que havia estat una gran victòria, dient que havia estat la primera reducció de l’influència comunista des del començament de la Guerra Freda.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s