13 d’Octubre

Tal dia com avui…

1792: Als Estats Units, a la recent designada capital, Washington, el president nordmericà George Washington, col·loca la primera pedra de la que serà la nova residència presidencial, que de seguida serà coneguda com a Casa Blanca, degut al color. L’edifici, d’estil neoclàssic i dissenyat per l’arquitected’orígen irlandès James Hoban, va tardar vuit anys en ser construït, i Washington, qui havia escollit el lloc on es construïria el nou edifici, no va arribar mai a viure-hi. El 1800, el president John Adams es va convertir en el primer president que va residir en el nou edifici.

 1909: A la ciutat de Barcelona, al fossat de Santa Amalia del Castell de Montjuïc, és executat el pedagog anarquista i lliurepensador,  Francesc Ferrer i Guàrdia. Nascut a Alella, Ferrer i Guàrdia, va ser un dels principals ideòlegs i fundadors de l’anomenada Escola Moderna, posant en pràctica un projecte de pedagogía llibertària. Com a conseqüència dels fets coneguts com la Setmana Tràgica, el govern va iniciar una forta repressió, en la qual es detindria a Francesc Ferrer i Guàrdia entre altres persones. En total unes 2000 persones vàren ser detingudes, i es dictaren 17 penes de mort, de les quals 5 es vàren fer efectives. La detenció de Ferrer i Guàrdia, a qui se’l va acusar de ser un dels principals instigadors de la Setmana Tràgica, va desembocar en protestes internacionals. Malgrat les protestes, finalment el dia 13 a les 9 del matí Francesc Ferrer i Guàrdia va ser executat junt amb altres persones. L’execució va provocar protestes contra el govern espanyol a nivell internacional així com protestes contra el Vaticà.

 1943: Un mes després que l’exèrcit italià hagués presentat la seva rendició als aliats, el nou govern format, presidit pel primer ministre Pietro Badoglio, declara la guerra a Alemanya, qui encara posseïa gran part del territori italià. Amb Mussolini deposat, encara que al nord del país s’havia establert un estat dirigit pel recent deposat líder feixista, i el col·lapse del govern feixista, el rei Victor Manuel va anomenar com a nou primer ministre a Badoglio, qui va començar reunions amb Esenhower amb la finalitat d’arribar a un armistici. El 8 de setembre aquest armistici es va fer evident, ja que el nou govern italià va permetre l’entrada dels aliats pel sud del país, a Salern. Després les tropes italianes vàren col·laborar amb els aliats en l’alliberació de Roma. Un cop Roma va ser alliberada, Badoglio, qui havia estat molt lligat a l’antic règim feixista, va presentar la renúncia al seu càrreg, degut a la forta oposició que cada vegada era més gran, sent substituït per Ivanoe Bonomi.

 1972: Un avió uruguayà, que transportava passatgers així com un equip de rugby, s’estrella als Andes. Degut a l’impacte, uns 12 passatgers moren a l’acte, altres moriran a mesura que passin els dies. Els supervivents a l’impacte vàren haver de sobreviure en unes condicions d’extrema duresa durant 72 dies. La fam i la fred (amb temperaturas de fins a 30 graus sota zero) vàren estar presents durant tot aquest temps, i per tal de sobreviure vàren haver de prendre mesures extremes, havent d’alimentar-se de les persones que havien mort en l’accident. Els supervivents vàren mantenir l’esperança de ser rescatats durant molt temps, fins que per ràdio vàren escoltar que la recerca s’havia abandonat. A partir d’aleshores, dos dels supervivents vàren prendre la decisió de creuar les montanyes per tal d’arribar a Xile. El 22 de Desembre, la resta de supervivents vàren aconseguir ser rescatats, i la història de com vàren aconseguir sobreviure durant tot aquest temps va conmoure a tot el món.

La Factoria Historica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s