11 d’Octubre

Tal dia com avui…

1698: A l’ Haia, per tal d’intentar resoldre els problemes de successió de la corona espanyola, ja que el monarca Carles II no tenia descendencia, es produeix una reunió entre Anglaterra, França i Holanda, firmant el que es coneixerà com el Tractat de l’Haia, o el Primer Tractat de Partició. En el tractat es proposava com a hereu, a Josep Ferran de Baviera,que obtindria Espanya, amb excepció de Guipúzcoa, així com els Països Baixos espanyols i els territoris de les Índies. Tanmateix, es proposava que Lluís, el gran Delfí, obtingués Nàpols, Sicília i la Toscaza, mentre que l’arxiduc Carles, obtindria el Milanesat. Carles II, es va oposar al Tractat, ja que suposava la separació de l’imperi espanyol, fet que volia evitar. La mort prematura de Josep Ferran de Baviera, va portar a que França i Anlgaterra signéssin un nou pacte el 1699.

 

1838: El general Ramón María Narváez, entra a la ciutat de Madrid, Espanya, després d’haver derrotat i fet fora a les forces carlistes de la Mancha. Després d’aquesta derrota, les forces carlistes començaran a perdre força i a perdre l’iniciativa, començatn així el camí cap a la fi dels carlistes. La derrtota total dels carlins es produïrà dos anys més tard, el 1840, quan la resistència carlista que quedava quedarà completament eliminada a Catalunya, provocant així la derrota carlista en la guerra.

1838: A Argentina, es produeix el combat a l’illa de Martín García, conflicte que enfrontarà a les tropes argentines amb els francesos. El conflicte amb França, havia començat anteriorment, el 1837, quan fruit d’uns problemes amb ciutadans francesos, es vàren produïr discrepàncies amb el govern de Rosas i el vicecònsol francès de Buenos Aires. Fruït d’aquestes discrepàncies, el vicecònsol va ser expulsat del territori, solicitant ajuda a la flota francesa que es trobava a Montevideo. El març de 1838, la flota francesa va iniciar un bloqueig de la ciutat de Buenos Aires, i el mes d’Octubre, va la flota francesa, junt amb forces uruguaies, es vàren apoderar de l’illa de Martín García. La guarnició argentina que es trobava a l’illla, comandada pel coronel Jerónimo Costa i el capità Juan Bautista Thorne, era molt inferior en número als invasors. Tot hi la inferioritat, les forces argentines vàren presentar una gran resistencia, encara que finalment vàren perdre la batalla. A l’octubre de 1840, s’aixecarà el bloqueig contra Buenos Aires i es tornarà l’illa de Martín García, després de la firma del tractat  Mackau-Arana, amb el qual es finalitzaria el conflicte amb França, que hauria de ser indemnitzada pels perjudicis causats als seus súbdits.

1899: A Sud Àfrica, te inici la Segona Guerra Anglo Boer, que enfrontà l’imperi britànic amb els boers, coneguts també com a afrikaaners, que eren els descendents dels colons holandesos. La guerra portarà als britànics a lluitar directament contra els boers del Transvaal i la República Lliure d’Orange. El fet que els boers no tinguéssin un exèrcit regular, va fer pensar als britànics amb una ràpida victòria. Però els boers s’havien organitzat en guerrilles, començant així una guerra de guerrilles, que faria que el conflicte s’allargués durant tres anys. A partir de 1901, els britàncis vàren iniciar una nova estratègia que consistia en la recerca i destrucció d’aquestes guerrilles, mentre portàven a les famílies dels soldats boer en camps de concentració. El 1902, l’exèrcit britànic va acabar aplastant la resistència boer, i el mes de maig del mateix any es va signar la pau de Vereeniging, que posava fi a les hostilitats. La Segona Guerra Anlgo-Boer, va acabar amb la conversió de les repúbliques boers en colònies britàniques.

La Factoria Historica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s