27 d’Agost

Tal dia com avui…

1776: Als Estats Units, en el context de la Revolució Americana, té lloc la Batalla de Brooklyn, també anomenada Batalla de Long Island. En la batalla, s’enfrontaran les tropes britàniques comandades pel general William Howe contre les forces americanes comandades pel general George Washington. Dies abans, les forces britàniques havien arribat a Long Island, amb l’intenció de capturar  la ciutat de Nova York, i fer-se amb el control del riu Hudson. La batalla finalitzarà amb una derrota de les tropes nordamericanes de George Washington. En total més de 1000 soldats nordamericanes perdran la vida en la batalla de Brooklyn, mentre que els britànics vàren sofrir al voltant de 400 baixes. Tot i la derrota, Howe no va donar el cop final, permetent que George Washington, organitzés una retirada dels seus homes cap a Manhattan. A mitjans del mes de setembre, els britànics vàren aconseguir conquerir la ciutat de Nova York.

 

1813: En el context de les Guerres Napoleòniques, a Dresden (Alemanya) finalitza la Batalla de Dresden (començada el dia anterior)  en la qual l’exèrcit francès, comandat per Napoleó Bonaparte, va aconseguir derrotar  les forces de l’anomenada Sisena Coalició, que incloïa les forces conjuntes d’Àustria, Prússia i Rússia, comandades pel mariscal De Schwarzenberg. La batalla de Desden, va ser una gran victòria tàctica per part dels francesos, però no va ser una victòria total, ja que no es va acabar amb l’enemic de forma definitiva, fet que va portar a que l’exèrcit comandat per Schwarzenberg aconseguí escapar . Napoleó, a més, es va haver de retirar del teatre d’operacions, per culpa d’un fort còlic (encara que es diu que va ser un atac d’epilèpsia). Fos com fos, la batalla de Dresden, es va convertir en l’última gran victòria de Napoleó. Tres dies més tard, en la batalla de Kulm, l’exèrcit francès haurà de presentar la seva rendició.

 1859: A la petita població de Titusville, a Pennsylvania, als Estats Units, es perfora el primer pou petrolífer del món. Titusville, es trobava prop d’Oil Creek, un riu conegut per el petroli que s’havia anat trobant. De la riba del riu, els habitants havien anat recollint les restes de cru que trobaven, però era recollit per les propietats medicinals, ja que en cap cas havia estat considerat un material de valor. Després que s’hagués desscobert el mètode que permetia la destil·lació del petroli cru per produïr el que es coneix com a “petroli de carbó”, un conductor de trens sense feina, Edwin Drake, va idear una màquina de vapor, que podia taladrar la terra i arribar a les bosses de petroli que es trobaven sota terra. El dia 27 d’agost, la màquina de Drake, va arribar a on es trobava el cru. El dia següent, Drake, ja estava extraient entre 10 i 40 barrils de petroli  al dia. Acabava de néixer l’indústria petrolera americana.

 1883: A l’oest de Sumatra, a Indonèsia, a la petita illa de Krakatau (coneguda també com a Krakatoa), té lloc l’erupció volcànica registrada més poderosa de tota l’història. El dia anterior, l’erupció ja havia començat, però l’endemà, es vàren produïr quatre explosions gegants, que vàren destruïr les dues terceres parts del nord  de l’illa. Com a conseqüència d’aquesta violente erupció, unes 36.000 persones, que vivien en illes properes a Java i Sumatra, vàren perdre la vida (es diu que d’aquestes 36.000, 31.000 haurien perdut la vida com a conseqüencia del tsunami que es va crear). Les explosions es vàren poder escoltar a més de 3200 kilòmetres de distància, en terres australianes. Les cendres volcàniques, vàren arribar fins aproximadament 80 kilòmetres d’altura. La pols provocada per l’explosió es va extendre per tot el planeta,  i va causar unes postes de sol espectaculars, d’un color rogenc. Tanmateix, la pols va causar un vel atmosfèric, que va impedir l’entrada d’una part de la radiació solar, fet que va provocar que la temperatura a nivell mundial baixés un grau de mitjana.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s