25 d’Agost

Tal dia com avui…

325: A la ciutat de Nicea, a l’actual Turquia, finalitza el Concili de Nicea, el primer concell ecumènic de l’Església cristiana, convocat per l’emperador romà Constantí I, qui s’havia convertit al cristianisme el 312. El concili s’havia convocat per posar fi  a la controversia de l’arrianisme, que posava en dubte la divinitat de Crist. El debat provocat per l’arrianisme, amenaçava un cisme dins de l’Església cristiana, per això l’emperador va decidir convocar el concili, per tal d’acabar amb la crisi. Durant el concili, es va acabar establint l’igualtat entre el pare, el fill i l’esperit sant, adaptant així la doctrina de la santíssima trinitat. Tanmateix, els arrians vàren ser considerats heretges i posteriorment els seus líders vàren ser expulsats de les seves esglésies.

 1580: A Alcántara, a prop de Lisboa, Portugal, en el context de la crisis succesòria de Portuga, té lloc la batalla d’Alcántara, en la qual es vàren enfrontar l’exèrcit espanyol, sota el comandament del III duc d’Alba, Fernando Álvarez de Toledo, amb les tropes portugueses d’Antoni I de Portugal, prior de Crato. La batalla acabarà decantant-se a favor dels espanyols, que derrotaran a les tropes portugueses que procediran a retirar-se. Amb l’ocupació militar de Portugal i ja sense cap resistencia, el monarca espanyol Felip II, acabarà sent reconegut com a rei de Portugal, iniciant-se així l’anomenada Unión Ibérica, en la qual es procedia a l’unió d’ambdós països. Aquesta unió s’acabarà prolongant fins l’any 1640.

 1609: A la República de Venecia, el científic Galileu Galilei, presenta davant d’una nombrosa representació de les autoritats venecianes, un invent que canviarà l’història de l’astronomia, el telescopi. Les autoritats venecianes vàren quedar encantades amb les possibilitats que oferia aquest nou invent i vàren acceptar la proposta del científic que els oferia quedar-se amb l’ús exclusiu del telescopi. A canvi, el senat va aprovar un augment del salari així com un augment del seu contracte com a professor de la Universitat de Padua. Tot hi així, Galileu no va cumplir el seu contracte, ja que pocs mesos després, va decidir tornar cap a Florència, junt amb el telescopi.

 1944: En el context de la Segona Guerra Mundial, les Divisions Franceses Lliures, seguits per la Quarta Divisió d’Infanteria Americana, entren a la ciutat de París, alliberant-la definitivament de l’ocupació nazi, ocupació que havia començat el mes de juny de 1940, quan les tropes alemanyes vàren aconseguir fer caure la capital francesa. L’alliberament de la ciutat de París, havia començat uns dies abans, amb la sublevació de la resistencia local. La nit anterior, el 24 d’agost, tropes de la Segona Divisió Blindada, coneguda també com la Divisió Leclerc, havien començat a entrar a la ciutat des del sud, per la Porte d’Italie. Les primeres forces a entrar, vàren ser les de la 9ª Divisió, que estava integrada dins de la Segona, aquesta, va ser coneguda com la Nueve, ja que la majoria dels seus integrants eren exiliats republicans espanyols, i etava dirigida per el valencià, Amado Granell, que en aquells moments era tinent de l’exèrcit francès.

Adolf Hitler, havia ordenat que s’incendiés la ciutat fins els seus ciments, però finalment es va negociar una ràpida rendició. Després de l’alliberació de París, el general Charles De Gaulle va liderar una marxa pels Camps Elisis, per tal de celebrar l’alliberació. Poc després De Gaulle, liderarà el govern provisional francès, però el 1946 renunciarà. Posteriorment De Gaulle serà president durant la V República Francesa, càrreg que ocuparà entre el 1958  fins el 1969.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s