22 de Juliol

Tal dia com avui, l’any…

  • 1471 Morí Carles VII, rei de França entre 1422 i 1461. Fill de Carles VI, assumí el tron amb el suport dels armanyaguesos, tot i el que estipulava el Tracta de Troyes, firmat pel seu pare i el rei d’Anglaterra, Enric V, pel qual Carles VI, pressionat per Felip el Bo, duc de Borgonya, reconegué Enric V com a hereu del reialme francès, amb la la condició que esposés Caterina de França, la seva filla. El tractat representava el lliurament de França als anglesos i desposseïa dels seus drets el delfí, el futur Carles VII. El trencament del tractat provocà l’enfrontament entre ambdós països, dins del context de la guerra dels Cent Anys. Les victòries angleses motivaren una profunda penetració en territori francès: Xampanya, Maine, Anjou. La crítica situació de Carles VII fou salvada per Joana d’Arc, que féu aixecar el setge d’Orleans (1428) i consagrar la legitimitat de sobirà francès fent-lo coronar a Reims (1429).

 

  • 1479 Nasqué Felip el Bell, Arxiduc d’Àustria, sobirà dels dominis de la casa ducal de Borgonya entre 1482 i 1506, i rei de Castella entre 1504 i 1506. Fill de l’emperador Maximilià I i de Maria de Borgonya. El seu pare el casà (1496) amb Joana, princesa d’Astúries i de Girona, filla dels Reis Catòlics. Morta Isabel I de Castella (1504), Joana heretà Castella i Lleó, però, pel seu estat mental, Ferran II de Catalunya-Aragó en fou nomenat regent. Nogensmenys, l’oposició d’una part de l’aristocràcia, partidària de Felip per raons personals i de comerç amb els Països Baixos, incità Ferran a retirar-se. Felip, encara a l’estranger, signà amb Ferran la concòrdia de Salamanca l’any 1505, que donava el poder a tots dos i a Joana. Un cop arribat a Castella, però, pels acords de Villafáfila, al juny del 1506, Ferran li cedí el govern i es reservà el de la corona catalanoaragonesa. Es féu impopular en apartar del poder Joana, en perseguir els partidaris de Ferran i en voltar-se de flamencs. Fou l’iniciador de la dinastia dels Àustria a la casa reial de Castella. La seva mort sobtada fou, un temps, atribuïda a assassinat.

  • 1979 La companyia japonesa Sony treu al mercat el primer model de walkman, el TPS-L2, del que es van vendre milions d’unitats gracies a la seva qualitat de so i al seu tamany. Gracies a les cintes de cassette compactes es podia emmagatzemar 60 minuts de gravació, 30 per cada cara i a través dels auriculars integrats s’escoltava la reproducció. El 24 d’octubre del 2010 la producció de walkmans s’aturà definitivament perquè aquest tipus de tecnologia estava desfasada.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s