30 de Maig

Tal dia com avui…

1431: A Rouen, a França, és cremada viva després de ser jutjada i  acusada d’heretgia per part dels anglesos, la nena camperota convertida en heroína de França, Joana d’Arc. Nascuda a Domremy, als 16 anys, va començar a sentir unes veus que li deien que havia d’ajudar al delfí francès Carles a pujar al tro i derrotar i fer fora als anglesos de França. Finalment, després de convèncer a Carles de la seva missió divina, la posaran al capdavant d’un petit exèrcit. Durant els següents mesos, Joana d’Arc, junt amb el seu exèrcit, aconseguirà unes importants i sorprenents victòries sobre els anglesos. L’any 1429, s’aconseguirà la ciutat de Reims, on Carles VII, serà coronat rei. En el moment de la coronació Joana estava agenollada als peus del nou monarca.

Durant el 1930, mentre estava liderant una nova campanya contra els interessos britànics, soldats borgonyesos, van aconseguir capturar a Joana. Després de capturar-la, van decidir vendre-la als anglesos, que la van sotmetre a un judici per heretgia i, finalment, condemnada a cremar a la foguera. El 1920, Joana d’Arc va ser canonitzada.

 1498: A Sanlúcar de Barrameda, a Espanya, el conqueridor Cristòfol Colom, salpa en el que serà el seu tercer viatge cap a Amèrica, cap al nou món. Aquest tercer viatge va ser molt costós d’organitzar, ja que les Índies, ja no atreven tant com abans. El fet que faltéssin voluntaris per tal d’embarcar-se, es va donar el perdó a tots els delinqüents que embarquéssin, exceptuant els casos més greus. Sis vaixells i 226 tripulants són els qui finalment varen embarcar en aquest tercer viatge. Durant el viatge, es descobrirà l’illa de  Yare (avui en dia dita Trinitat) i, l’endemà es va descobrir la desembocadura de l’Orinoco, que li posarien el nom de “les boques del Drac”. S’explorarà a més el golf de Paria.

Durant aquest viatge, però, Colom serà acusat davant la cort  de mal govern, fet que portarà a l’administrador reial, Francisco de Bobadilla, a viatjar a La Española, enviat per els reis catòlics. A la seva arribada es procedirà a la detenció de Colom i els seus germans, que emmanillats, seràn retornats a Espanya. Durant el trajecte de retorn, Colom escriurà una carta destinada als monarques. A l’arribar a Espanya, serà posat en llibertat, havent perdut, però, tot el prestigi que s’havia anat guanyant.

 1967: A la regió sudoriental de Nigèria a Àfrica, després d’anys d’opressió per part del règim militar nigerià, es proclama l’independència, constituïnt-se la República de Biafra, que engloba diferents estats de Nigèria. Cinc setmanes més tard, estallaria la guerra entre Nigèria i Biafra, coneguda com a la Guerra de Biafra. El conflicte es va internacionalitzar, degut als interessos econòmics que les potències occidentals tenien sobre el territori, especialment el petroli. Degut a la superioritat militar de Nigèria, aquests no vàren tenir gaire problema per entrar i arrasar amb el territori de Biafra, durant el temps que va durar la guerra.  Durant l’avançament de les tropes nigerianes es vàren perdre els camps de petroli, la principal font de riquesa de Biafra, perdent també la capacitat d’importat aliments. Per tot això, la malnutrició i la fam es vàren anar apoderant del país. Es calcula que durant el temps que va durar el conflicte, un milió de persones aproximadament vàrne perdre la vida com a conseqüència de la fam. Finalment el 1970, la República de Biafra es rendirà davant Nigèria.

 1982: Després d’un procés que s’havia iniciat l’any anterior, Espanya, es converteix en el país número 16 en entrar a formar part de l’Organització de l’Atlàntic Nord (OTAN).

L’any anterior, el partit de Leopoldo Calvo Sotelo, la UCD, va presentar un programa on s’incloïa la futura adhesió d’Espanya a l’Aliança. En aquells moments, es donava inici al procés per a l’incorporació. El desembre del 1981, el Congrés, va donar el vistiplau. Llavors Espanya va comunicar les seves intencions. Poc després, va rebre l’invitació del Concell de l’Atlàntic Nord, per tal de procedir a iniciar el procés d’ingrés d’Espanya a la OTAN.

El 1982, el PSOE, liderat per Felipe González arribarà al poder. En aquest moments encara no existia una definició clara de l’aportació espanyola ni dels termes d’inserció a la OTAN. El 1986 es convocarà un referèndum, sobre la permanència d’ Espanya  dins de la OTAN. El “sí” guanyarà amb gran diferència.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s