24 de Maig

Tal dia com avui…

1571: El khan Tàrtar de Crimea, Devlet I Giray, arriba amb un exèrcit d’uns cent mil homes a la ciutat de Moscú, sense pràcticament trobar resistencia, ja que l’exèrcit rus comptava amb només uns sis mil homes. Els tàrtars, incendiaran els suburbis de Moscú, saquejaran la ciutat i perseguiran els seus habitants. L’incendi dels suburbis, es va anar extenent per tota la ciutat degut al fort vent que hi havia i en poc més de tres hores, la ciutat de Moscú va quedar reduïda a cendres, exceptuant el Kremlin, que estava protegit per una gran muralla de pedra.

L’endemà, els tàrtars, iniciaran el camí de retorn a Riazán, portant amb ells, més de cent mil russos, que seran fets esclaus.

 1822: En el context de la guerra d’independència Hispanoamericana, a la falda del volcà Pichincha, a prop de l’actual ciutat de Quito, a l’Equador, té lloc la batalla de Pichincha.

La batalla enfrontarà al mariscal Antonio José de Sucre que dirigirà les tropes independentistes, contra les tropes espanyoles comandades per el Mariscal Reialista Melchor Aymerich. La victòria es decantarà per l’exèrcit independentista de Sucre i les tropes reialistes presentaràn la seva rendició, culminant el dia següent amb la capitulació del mariscal Aymerich.La victòria suposarà la llibertat d’Equador, que a més s’incorporarà a l’anomenada Gran Colombia.

 1883: Després de catorze anys de construcció, el Pont de Brooklyn és inaugurat unint per primera vegada a la història, les grans ciutats seprades per el riu East, Nova York i Brooklyn. El pont, el primer que es va construïr amb cables d’acer,  s’extén quasi mig quilòmetre per sobre el riu, convertint-se en el pont suspès més gran de l’època. Va ser dissenyat per  John August Roebling, nascut a Alemanya, i considerat un dels grans pioners en la construcció de ponts penjants d’acer.

Durant la construcció, vint-i-set persones vàren perdre la vida, entre elles el propi John August Roebling, que serà substituït per el seu fill, Washington.

El pont , considerat la vuitena meravella del món un cop finalitzada la seva construcció, va canviar per sempre el curs de la vida diària de Nova York, unint a dos centres massius de població com són Brooklyn i Manhattan.

 1943: A Polònia,  al camp de concentració d’Auschwitz, arriba un nou i jove doctor de 32 anys, de nom Josef Mengele, qui acabarà revent el sobrenom de “L’Àngel de la Mort”.

Nascut a Baviera, Mengele es va afiliar al Partit Nazi l’any 1937 i un any més tard entraria a formar part de les SS. El mateix 1938 rebria el seu doctorat en medicina, que havia obtingut a la Universitat de Frankfurt, on havia treballat a l’Institut de Biologia Hereditaria i Higiene Racial.

Reclutat per l’exèrcit el 1940,  mentre servia a les SS, Mengele va ser ferit en la batalla, sent condecorat amb tot tipus d’honors. Un cop es va reestablir de les ferides, va ser declarat inútil per el combat, per això es va oferir com a voluntari per a treballar com a metge de camp. A la seva arribada a Auschwitz, es va convertir en oficial mèdic del camp. Aquí és on rebrà el sobrenom que l’ha fet tristament famós, Àngel de la Mort, anomenat així per la crueltat i la fredor amb què tractava els presos. Durant la seva estança a Auschwitz, Mengele, va iniciar tot tipus d’experiments, la majoria mortals, i tortures amb els presos, . A més sentia una fascinació per els bessons, amb qui realitzaria molts dels seus experiments.

Quan el camp va ser finalment alliberat per els soviètics, el 1945, Mengele va poder escapar. Treballant primer en una granja a Baviera, va marxar cap a Sudamèrica. Establint-se primerament a Argentina, després va marxar a Paraguay i finalment es va establir a Brasil, on passaria els últims anys de la seva vida.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s