5 de Maig

Tal dia com avui…

1494: Durant el transcurs del seu segon viatge cap a les amèriques, Cristòfol Colom avistaa una illa que li posarà de nom Santiago, acaba d’arribar a l’actual illa de Jamaica,

El desembarcament a l’illa però no els va resultar fácil, ja que la població indígena, en aquells moments l’illa estava poblada pels arawaks, els va rebre amb força hostilitat fet que va provocar que es produissin enfrontaments. Finalment però varen acosseguir desembarcar-hi, però només s’hi van estar uns dies, aprofitant per aprovisionar-se. Després vàren tornar cap a Cuba, però l’actual illa de Jamaica, va passar a ser possessió de la corona espanyola, i Colom la va utilitzar com un miniestat per a la seva familia.

S’ha de dir que durant l’època que l’illa va estar sota domini espanyol, se’n va treure poc profit, ja que es va utilitzar pràcticament només com a punt d’abastament per tal de procedir a l’ocupació de les illes properes a la zona. Finalment, l’illa acabarà passant a mans britàniques.

 1821: A l’Illa de Santa Helena, situada al sud de l’oceà Atlàntic, mor com a conseqüència d’un càncer d’estómac, i siguent presoner dels britànics, qui havia estat emperador de França, Napoleó I Bonaparte.

Considerat un dels més grans estraregues de la història, de seguida va anar escalant posicions dins de l’exèrcit revolucionari francès. L’any 1804 a Notre Dame va ser coronat emperador. Durant l’època en què Napoleó es va erigir com a emperador, es varen protagonitzar diferents campanyes militars amb l’objectiu de fer més gran l’imperi francès, campanyes, que en molts casos varen resultar triomfants. Napoleó es va erigir com a un gran administrador dels territoris conquerits.

Tot i així, a partir de 1812, vàren començar les derrotes per a l’exèrcit napoleònic, començant així el seu declive.

El 1814 sofrirà una derrota total, fet que el portarà a signar el Tractat de Fontainebleau, que el portarà a l’exili forçós a l’illa d’Elba, d’on s’escaparà el 1815. Després de la clamorosa derrota en la batalla de Waterloo, serà apresat pels britànics, que l’acabaran desterrant a l’illa de Santa Helena, on finalment morirà.

 1861: En el transcurs de la guerra que enfrontà a França amb Mèxic, es produeix la batalla de La Puebla de los Ángeles, una petita població situada a l’est central de Mèxic.

Les tropes del general Ignacio Zaragoza, formades per uns 2000 homes, varen protagonitzar una important victòria sobre les tropes franceses de Napoleó III, que superàven àmpliament en número a les tropes mexicanes.

La victòria va fer pujar la moral del govern mexicà, en aquells moments dirigit per Benito Suárez qui el 1858 havia estat escollit com a president. La victòria a més, també va simbolitzar la capacitat del país de fer front a nacions extrangeres més poderoses. El 1861 l’emperador francès Napoleó III, havia ordenat l’invasió de Mèxic per tal d’extendre el Tercer Imperi Francès. Després de sis anys d’intentar-ho, finalment, i veient la gran resistencia del poble mexicà, França va decidir retirar-se acabant amb la seva aventura imperial.

Avui en dia els mexicans continuen celebrant la victòria de la batalla de La Puebla de los Ángeles del “Cinco de Mayo”, siguent un dia de festa nacional a Mèxic.

 1961: A Cabo Cañaveral, a Florida als Estats Units, es posa en òrbita la càpsula espacial Mercury 3 rebatajada com a, Freedom-7, pilotada pel comandant de la Marina, Alan Bartlett Shepard Jr, que es convertirà en el primer nordamericà en viatjar a l’espai.

El vol suborbital va durar aproximadament uns quinze minuts, i va arribar a una altura de 116 kilòmetres a l’atmosfera.

Tot i que el 12 d’abril la Unió Soviètica havia llançat a l’espai a Gagarin, en un vol que va durar 108 minuts aproximadament, demostrant que en aquells moments la carrera espacial estava dominada clarament per la Unió Soviètica, l’enviament de la Freedom 7  a l’espai, va ser tota una victòria per a l’Agència Nacional d’Aeronàutica i de l’Espai (NASA). A més, l’exit del vol de Shepard, va restaurar la fe en el programa espacial nordamericà.

Alan Bartlett Shepard Jr. es va convertir a més, en el cinquè home en trepitjar la lluna l’any 1971, comandant  la missió Apollo 14.

La Factoria Historica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s