2 de Maig

Tal dia com avui, l’any…

  • 1519 Morí Leonardo da Vinci, pintor, músic, dibuixant, escultor, enginyer, arquitecte, filòsof i inventor italià. Considerat el geni del Renaixement italià degut a la gran quantitat d’aportacions en diferents àmbits de les disciplines artístiques, humanístiques i fins i tot científiques, com serien les seves aportacions a les matemàtiques, la mecànica i l’astronomia.

 

  • 1598 Es signà la pau de Vervins, entre Enric IV de França i Felip II de Castella, pel qual es posava fi a la guerra iniciada al 1595, amb motiu de la intervenció per part de Felip II en els assumptes francesos. El tractat de pau establí el reconeixement del monarca francès per part de Felip II i la cessió de el Vermandois, Calais i un part de la Picardia i la Bretanya. Per part de França es cedí Cambrai i el Charolais. A més es ratificaren els acords signats al tractat de Cateau-Cambresis.

  • 1808 Es produí la gran revolta d’origen popular enfront la situació d’incertesa política generada pel motí d’Aranjuez. Aquest fet fou la llavor d’una serie d’aixecaments i crides a la insurrecció que desembocarien en la Guerra del Francès (també anomenada Guerra de la Independència Espanyola). La població de Madrid s’agrupà al Palau Reial per impedir que els francesos traslladessin a Bayona membres de la família reial. Els soldats dispararen contra la població per dispersar-la i quan estigué sufocada la revolta, el general Murat ordenà l’afusellament de multitud de ciutadans.

 

  • 1892 Nasqué Manfred von Richthofen, el llegendari as de l’aviació de la Primera Guerra Mundial, conegut amb el sobrenom de el Baró Roig, pel color de l’avió que va pilotar. Abans de ser abatut un matí de 1918, Richthofen aconseguí abatre 80 avions enemics.

 

  • 1879 Es fundà de forma clandestina el Partido Socialista Obrero Español (PSOE), en torn un nucli d’intel·lectuals i obrers, encapçalats en la persona de Pablo Iglésias, que foren expulsats de la Federació Regional Espanyola de la Primera Internacional. El partit fou legalitzat l’any 1881.

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s