28 d’Abril

Tal dia com avui…

1503: En el transcurs de la Segona Guerra de Nàpols, es produeix la Batalla de Cerinyola, a la ciutat de Cerinyola, a Itàlia.

En la batalla, s’enforntaran l’exèrcit espanyol, sota comandament de Gonzalo Fernández de Córdoba, conegut com El Gran Capità, amb les tropes franceses, comandades per Louis d’Armagnac, comte de Guisa, duc de Nemours i virrei de Nàpols.

L’exèrcit espanyol, estava format pràcticament per infanteria, composta per arquebussers, ballesters i piquers. L’exèrcit francès per la seva part, comptava amb més artilleria que l’exèrcit espanyol, però tenia un concepte molt feudal de la batalla, amb el qual les càrregues amb cavalleria pesada era el més freqüent.

Sabedor de l’estratègia dels francesos, el Gran Capità, va idear una estratègia, que va consistir en provocar una càrrega de la cavalleria francesa, fent que s’acostéssin al lloc on estratègicament s’havia amagat l’infanteria espanyola.

Una de les característiques de la batalla, va ser l’escassa duració de la mateixa, ja que amb una hora va estar enllestida, siguent l’exèrcit espanyol el vencedor de la batalla. L’estratègia de Córdoba havia funcionat, i el balanç de morts va ser de 4000 baixes per part dels franceos, per 100 dels espanyols.

La victòria a Cerinyola, serà fonamental per a la consolidació dels drets sobre Nàpols per part de Ferran el Catòlic.

 1789: A prop de l’illa de Tonga, es produeix el famós motí al Bounty. El desembre de 1787, l’HMS Bounty, capitanejat per William Bligh, havia sarpat d’Anglaterra, en direcció a l’illa de Tahití, al Pacífic Sud. La seva missió era anar a recollir l’anomenat arbre del pa. Després de 10 mesos viatjant, finalment a l’octubre de 1788, varen arribar a l’illa de Tahití, on s’hi varen estar més de cinc mesos. Durant el temps que varen estar a l’illa, la tripulació va gaudir d’una vida idílica, gaudint de l’hospitalitat dels tahitians, així com disfrutant d’un entorn exuberant i tots els plaers que l’illa els oferia.

Finalment, però, la missió, que els havia portat a Tahití, va arribar a la seva fi. El 4 d’abril, el Bounty, començava el seu retorn. Tres setmanes després, mentre es trobaven prop de l’illa de Tonga, Fletcher Christian , junt amb 25 suboficials i mariners, es varen amotinar, i finalment varen prendre el control de l’embarcació.

El capità William Bligh, junt amb 18 mariners lleials, varen ser embarcats en un petit bot provist d’una vela, abandonant-los a la seva sort.

Els amotinats, varen intentar, sense èxit, establir-se a l’illa de Tubuai. Considerat com a traidors, les autoritats britàniques varen iniciar la recerca dels amotinats, alguns dels quals varen decidir quedar-se a Tahití (on finalment serien atrapats i jutjats), mentre que altres es varen establir a l’illa volcànica de Pitcairn, a més de 1300 milles de Tahití i a 5000 d’Austràloa, on la majoria varen morir com a cosneqüència d’enfermetats, o lluites internes.

Per la seva banda, el capità Bligh, junt amb els seus homes va protagonitzar una de les grans gestes dins de l’història de la navegació, ja que després de 41 dies navegant i 3600 milles recorregudes, i intentant sobreviure com varen poder, varen arribar a l’illa de Timor, a les Índies Orientals, havent perdut només un home, com a conseqüència dels atacs d’una tribu hostil, quan la tripulació havia desembarcat en una illa per tal de recollir aigua i queviures.

William Bligh, va tornar a Anglaterra, i poc després, va tornar a marxar en una altre expedició cap a Tahití.

 
1919: A París, les potències triumfadores de la Primera Guerra Mundial accepten l’idea que el president nordamericà havia proposat: la fundació d’una Societat de Nacions. Aquesta organització, tindria com a objectiu el manteniment de la pau.

La Societat de Nacions, que tardarà força temps en quedar constituïda definitivament, tindrà la seva seu a Ginebra. En la primera reunió que e va celebrar, 42 líders de diversos països del món hi varen participar. La cooperació internacional, l’arbitratje en conflictes o la seguretat col·lectiva varen ser els arguments per a la creació de la Societat de Nacions.

Les discrepàncies entre les grans potències, però es varen anar engrandint, i l’esclat finalment de la Segona Guerra Mundial, va portar al fracàs de la Societat de Nacions, que tindrà el seu llegat en la futura Organització de les Nacions Unides.

 1945: El dictador Italià Benito Mussolini, és executat junt amb la seva amant Clara Petacci.

Mussolini, fill d’una mestre i d’un ferrer, va tenir una forta influència del comunisme i del socialisme durant la seva educació. Militant del Partit Socialista, Mussolini en va ser expulsat, quant durant la Primera Guerra Mundial, es va mostrar a favor que Itàlia participés del conflicte. Expulsat del Partit, Mussolini es va allistar a l’exèrcit on va participar en el front italo-austríac.

Quan torn a Itàlia, funda el Partit Feixista. Finalment, es convertirà en primer ministre italià, on parlarà de la seva voluntat de convertir Itàlia en un nou imperi Romà.

Mussolini, va trobar un aliat en l’Alemanya nazi d’Adolf Hitler degut al seu profund sentiment anticomunsta i antidemocràtic. L’Itàlia de Mussolini, però, més que un nou imperi Romà, va acabar esdevenint una titella de l’Alemanya nazi de Hitler.

Després de grans derrotes, finalment el seu govern es va posicionar contra ell.

Amb les forces aliades avançat ràpidament pel pais, Mussolini, va decidir marxar d’Itàlia. El seu objectiu era arribar a Suïssa. Prop de la frontera, tant Mussolini com la seva amant, varen ser detinguts per els partisans italians. A Giulino di Mezzegra, prop de la localitat de Dongo,  per ordre del Comitè D’Alliberament Nacional i per tal que no fos capturat pels aliats i jutjat per un tribunal internacional, que podria haver establert una pena menor o fins i tot absoldre’l, Mussolini va ser executat.

L’endemà es va traslladar els cadàvers a Milà, on varen ser penjats de cap per avall, i mostrats públicament.

La Factoria Historica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s