15 d’Abril

Tal dia com avui…

1450: En el context de la Guerra dels Cent anys, a la localitat de Formigny, a la Baixa Normandia, es produeix la Batalla de Formigny, una de les batalles decisives per curs de la Guerra dels Cent anys.

La batalla, va enfrontar tropes franceses i bretones contra les tropes britàniques. Les tropes franceses, ven organitzades, varen donar un cop molt dur als anglesos, va acabar amb dos terços de l’exèrcit britànic (varen morir uns 2500 soldats anglesos, i 900 varen quedar greument ferits. A partir d’aquí començarà el declivi anglès, i França, sense pràcticament cap resitència, començarà  a avançar i a recuperar el territori de la Normandia.

 1783: Als Estats Units, el Congrés Continental dels Estats Units, ratifica el tractat de pau que havia firmat amb Gran Bretanya, el 1782, donant un pas més cap a la finalització de la Guerra d’Independència Americana. Cinc mesos mes tard, Gran Bretanya, França, Espanya, i els Estats Units firmaràn el Tractat de París, posant fi a la Guerra d’Independència.

 1920: A, South Braintree, Massachussets, als Estats Units, es produeix l’assassinat de d’un caixer i un guàrdia  de seguretat, que transportaven la nòmina de la companyia sabatera Slater & Morillel.

Per aquest fet, seràn acusats injustament dos immigrant italians i anarquistes, Nicola Saccco i Bartolomeo Vanzetti, que a més d’inculpar-los pels assassinats, també sel’s va acusar del robatori de 15.000 dòlars. Començarà així, un dels judicis més tristament famosos de l’història, ple d’irregularitats, marcades per la forta por de la societat americana al comunisme, i també al rebuig a la immigració que es respirava a la dècada dels anys 20. Però també va estar marcat per ser un dels primers judicis, en que es va desencadenar una campanya de solidaritat internacional (començant per els propis Estats Units,on entre altre coses, hi havien concentracions davant la presó on els tenien detinguts) per demanar l’alliberació de Sacco i Vanzetti.

Finalment, però, Sacco i Vanzetti seràn executats.

1989: A l’estadi de Hillsborough de Sheffield, al Regne Unit en el transcurs d’un partit que enfrontava el Liverpool contra el Notthingam Forest, es produeix una gran allau humana que acaba amb la vida de 96 aficionats del Liverpool i centenars de ferits.

En un primer moment es va inculpar als aficionats, però la investigació posterior va negar aquesta possibilitat, indicant que les causes de l’incident havien estat produïdes per l’accés de persones que havien entrat a l’estadi (sense cap impediment per part de la policia), així com també per culpa del mal estat de l’estadi, que no complia en absolut les normes bàsiques de seguretat.

Aquesta tragèdia va marcar per sempre el món del futbol anglès i va conmocionar a tot el món, i com a conseqüència, el govenr d’aleshores primera ministre britànica Margareth Tatcher, va aprovar la Football Spectators Act i  l’Informe Taylor, reformant-se la legislació, donant més poder a la policia per a control·lar els aficionats, a més els estadis es varen haver de reacondicionar per tal de millorar la seva seguretat per tal d’evitar tragèdies com aquesta.

La Factoria Historica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s