12 d’Abril

Tal dia com avui…

1204: En el context de la Quarta Creuada, l’exèrcit creuat, entra a Constantinopla, capital de l’Imperi Romà d’Orient, o Bizanci.

Aleix V, Ducas, l’últim emperador, entronat pocs mesos abans de l’ocupació, es va veure a obligat a l’exili, marxant cap a la ciutat de Mosynópolis.

L’ocupació per part dels creuats de la ciutat de Constantinopla, donarà inici a un saqueig de la ciutat que durarà varis dies, i serà d’una gran atrocitat, provocant milers de morts, i una forta destrucció de la ciutat, incloent l’incendi de biblioteques, destrucció d’escultures, i també saqueig d’Esglésies, incloent Santa Sofia.

La presa de Constantinopla per part dels creuats,  portarà a un desmembrament de l’Estat bizantí i a la fundació d’un  Imperi Llatí en bona part del territori de Bizanci.

1633: El tribunal de la Santa Inquisició, amb  Vincenzo Maculano da Firenzuola, al capdavant, inicia el procés d’heretgia contra Galileu Galilei, condemnat per creure i escriure sobre que la Terra gira el voltant del Sol. Aquesta creença portarà a l’Església a acusar-lo d’heretge, iniciant així un judici contra la seva persona, fet que portarà a Galileu Galilei asseure’s en dues ocasions davant del tribunal.

Durant el judici, Galileu acordarà no ensenyar més les seves creences, i serà condemnat a presó perpètua, tot i la renúncia de Galileu a defensar-se i retractant-se. La pena però, serà suavitzada, permetent a Galileu, complir l’arrest domiciliari a la casa que tenia prop de la villa de Arcetri, a prop del convent on la seva filla Maria Celeste havia ingressat el 1616.

Amb aquesta situació, Galileu continuarà amb la seva obra, fins el dia de la seva mort.

1814: Després del retorn de  Ferran VII, un cop acabada la Guerra d’Independència, un grup format per seixanta nou diputats, presenten al monarca, un document que serà anomenat el Manifiesto de los Persas. Els diputats d’ideologia absolutista i partidaris de l’antic règim, demanen en aquest manifest el retorn a la monarquia absoluta i a l’antic règim. Tanmateix es demana que se suprimeixi la legislació aprovada a les corts de Cadis, incloent la Constitució.

Ferran VII, acabarà utilitzant el Manifiesto de los Persas, com a base per portar a terme  la reinstauració  de l’absolutisme a Espanya.

1861: Amb el bombardeig amb canons a Fort Sumter, a Charleston, Carolina del Sud (Estats Units) per part de les tropes confederades, dirigides per Pierre Gustave Toutant de Beauregard, es dona per iniciada la Guerra de Secessió Americana.

Durant trenta quatre hores, els canons apostats a forts propers a Fort Sumter, Fort Moultrie, Fort Johnson i Cummings Point, no van parar de bombardejar el fort, que finalment a l’endemà i sense produïr-se cap baixa, es va rendir a l’exèrcit confederat.

Dos dies més tard, el president Abraham Lincoln, cridarà a 75.000 soldats voluntaris per tal que vagin a sufocar la “insurrecció del sud”, iniciant-se un dels períodes més sanguinaris de la història nordamericana.

1931: La celebració d’eleccions municipals a Espanya, acaba amb una victòria de les forces republicanes. A les comunitats rurals, però els partits monàrquics continuaran tinguent un ampli suport. Serà sobretot a les zones urbanes, tals com Madrid o Barcelona, i en un total de 41 capitals de província on els partits republicans guanyaran amb una àmplia majoria per sobre dels partits monàrquics.

El triomf dels republicans en les eleccions municipals serà determinatn per l’adveniment de la futura Segona república espanyola, proclamada dos dies més tard.

1954: Després de canviar de segell discogràfic, i siguent la seva primera sessió amb el seu nou segell, la companyia discogràfica Decca, , el grup Bill Haley and The Comets, amb Danny Cedrone a la guitarra elèctrica i Billy Gussak a la bateria, graven la canço Rock Around The Clock. Si bé en els seus inicis, va estar a punt de caure en l’oblit degut al seu poc èxit comercial fins va ser escollida per formar part de la banda sonora de la pel·lícula sobre delinquència jovenil The Blackboard Jungle, convertint-la en un gran èxit a nivell mundial, arribant a vendre més de trres milions de còpies amb poc temps.

La cançó, va acabar sent el gran èxit de Bill Haley and The Comets, i sens dubte en una de les cançons icòniques dins del rock’n’roll.

1961: A bord de la nau Vostok 1, el pilot i tècnic industrial soviètic de 27 anys Yuri Gagarin, es converteix en el primer home en tot el món en viatjar a l’espai.

Durant el vol, també va aconseguir, amb la seca càpsula espacial orbitar al voltant de la Terra amb 89 minuts.

A una altitud de 300 kilòmetres i guiada per un sistema de  control automàtic, la Vostok 1, va estar viatjant per l’espai durant una hora i quaranta vuit minuts.

Immediatament Gagarin es va convertir en un heroi nacional rus, però també en una celebritat mundial, siguent condecorat amb l’Ordre de Lenin i aixecant-se monument en tota la Unió Soviètica.

L’èxit del vol de la Vostok 1, va significar un gran pas endavant en la carrera espacial soviètica, i tot un símbol per el comunisme, ja que era una prova de la supremacia del comunisme enfront el capitalisme, i va ser un cop molt dur per els Estats Units que havia programat el seu primer  vol espacial  per el maig de 1961.

En tot cas, amb la Vostok 1, s’iniciava la carrera espacial entre les dues grans potències.

Yuri Gagarin, va morir el 1968 en un vol de prova rutinari d’una aeronau.

 

La Factoria Historica

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s