8 de Febrer

Tal dia com avui…

1575: A la ciutat holandesa de Leiden, Guillem  d’Orange funda la Universitat de Leiden.

Dita universitat va ser un present de Guillem d’Orange, en reconeixement al valor que van mostrar els ciutadans d’aquesta ciutat, que durant dos anys varen resistir l’assedi de tropes enemigues impedint així que es produís l’ocupació de tota la regió.

La Universitat es va fundar sota el lema Praesidium Libertatis (bastió de la llibertat).

1587: Al gran saló del castell de Fotheringhay, a Anglaterra, és executada, la que fou reina d’Escòcia, Maria Estuart. Acusada de formar part d’una conspiració contra la reina d’Anglaterra, Isabel I, la seva execució no va ser fàcil, ja que els seus botxins varen haver de donar tres cops per poder tallar-li el cap. Quan havien enllestit la feina, mentre aixecaven el cap per tal d’ensenyar-la al públic, els hi va relliscar de les mans, degut a que Maria Estuart feia un temps que portava perruca. A aquesta situació grotesca, se li va afegir a més, el gosset de Maria Estuart, que havia aconseguit posar-se sota les faldilles de Maria, i que va sortir ple de sang, provocant el pànic entre el públic present.

1725: A San Petersburg, a   Rússia mor el tsar Pere I el Gran. Aconseguint el poder a través d’un cop d’Estat, Pere I, el Gran, va ser impulsor de nombroses reformes que portaren a Rússia a ser una gran potència.

A la seva mort, la seva dona, Caterina, serà la seva successora, convertint-se en emperadriu de Rússia.

1886: A Londres, dins de l’anomenat “Black Monday (Dilluns Negre)”, es produeixen al carrer Pall Mall una sèrie de greus disturbis com a conseqüència de les protestes que s’havien iniciat contra l’atur.

1921: A Dimitrov, una localitat pròxima a Moscú, mor el que és considerat un dels pares de l’anarquisme, Piotr Kropotkin.

Geògraf de professió, Kropotkin va servir a l’exèrcit rus de 1862 fins a 1867. Va ser nombrat oficial de la Societat Geogràfica russa.

Socialista en un primer moment, va participar en la I Internacional, fet que el va portar a fer-se seguidor de Mihail Bakunin i de l’anarquisme.

De retorn a Rússia, es dedicarà a expandir l’ideari anarquista, fet que el portarà a la presó.

Un dels temes fonamentals de la seva obra, serà l’abolició de tot tipus de govern, apostant per una societat que es regiria pel recolzament mutu i la cooperació.

1924: A l’estat de Nevada, als Estats Units, s’utilitza per primera vegada la càmera de gas com a sistema d’execució per ajusticiar un condemnat a mort.

Gee Jon, acusat d’assassinat, originari de Xina, i membre de l’organització criminal Hip Sing Tong establerta a San Francisco, Califòrnia, , va ser la primera persona que va morir executada per aquest cruent sistema.

La Factoria Historica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s