Guifré el Pelós

Guifré el Pelós va ser comte d’Urgell i Cerdanya i, posteriorment, de Barcelona. El rei franc Carles II el Calb el va nomenar comte d’Urgell i Cerdanya a l’assemblea d’Attigny, el 870, i de Barcelona i Girona, a la de Troyes, el 878..

Guifré el Pelós

Els èxits més significatius de Guifré el Pelós, del seu comtat van ser la repoblació de la Catalunya central i l’establiment de la frontera amb els musulmans a la ratlla marcada pels rius Llobregat i Segre. Va ser fundador del monestir de Ripoll i del de Sant Joan de les Abadesses i restaurador del bisbat de Vic. Sabem també que va morir a la batalla de Navès lluitant amb Llop Ibn Muhammad I, senyor musulmà de Lleida. A la seva mort, els seus comtats van ser repartits entre els seus fills. D’aquesta manera es va iniciar la successió hereditària de la dignitat comtal com a primer pas cap a la independència dels comtes catalans respecte de la dinastia franca.

La seva figura, però, ha esdevingut llegendària. En la Gesta Comitum Barcinonensium, escrita al segle XII al monestir de Ripoll, se’l va considerar com el pare de la pàtria i com a inciador del procés d’independència dels comtats catalans respecte de la dinastia carolingia. Posteriorment, la historiografia romàntica va elevar Guifré a la categoria d’heroi nacional. Actualment, es considera que, que si bé la seva tasca repobladora va ser important, no va ser fins un temps després que es va aconseguir la independència respecte als reis francs. És molt coneguda la llegenda, originada al segle XVI, que diu que el rei franc Carles II el Calb, com a mostra d’agraïment, va lliurar a un Guifré moribund un escut per al seu llinatge. El rei va mullar els seus quatre dits en la sang del comte i els va passar damunt del seu escut daurat. D’aquesta manera, diu la llegenda, va néixer l’escut de la casa de Barcelona, que, amb els anys, es convertiria en la bandera catalana.  La llegenda llatina original fou recollida per altres cròniques medievals, i cada volta li eren afegits nous detalls i ampliacions.

La versió més ampliada i plena de detalls de la llegenda apareix en la crònica catalana Flos mundi, una crònica universal escrita vers el 1407. Entrada l’edat moderna diversos historiadors la publicaren en les seves obres d’història; així, mentre l’historiador aragonès Jerónimo Zurita encara la inclogué en la seva obra Anales de la Corona de Aragón (1562-1580), ja l’historiador occità Pèire de Marca la definí com una «faula» en la seva obra Marca hispanica; sive, Limes hispanicvs (1688). A la mort de Guifré, com he anomenat abans, en un primer moment, els seus fills -Guifré Borrell, Miró, Sunifred i Sunyer- van optar per governar conjuntament tots els dominis del seu pare i administrar-los sota presidència del primogènit, Guifré Borrell. Aviat, però, quan cadascun dels comtes cogovernants tingué descendència, calgué abandonar la idea d’herència conjunta i, llavors, cada fill transmeté individualment als seus hereus la part del conjunt comtal que regia, la de uns dominis on Guifré el Pelós va ser el principi, el começament de l’orgull nacional català..[1]

La Factoria Historica

_____________________

[1] Abadal i de Vinyals, Ramon d’. Els temps i el regiment del comte Guifred el Pilós. Institut d’Estudis Catalans, 1989. ISBN 84-863-2946-9.; Barrau Dihigo, Lucien; Massó i Torrents, Jaume. Gesta comitum; barcinonensium. Institut d’Estudis Catalans, 1925; reed. 2007. ISBN 84-728-3961-3; Coll i Alentorn, Miquel. Guifré el Pelós en la historiografia i en la llegenda. Institut d’Estudis Catalans, 1990. ISBN 84-728-3162-0; Cortadellas i Vallès, Anna. Repertori de llegendes historiogràfiques de la Corona d’Aragó (segles XIII-XVI). Curial-Abadia de Montserrat, 2001. ISBN 84-8415-267-7

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s