17 de Gener

Tal dia com avui, l’any…

  • 395 Morí l’emperador romà Teodosi I el Gran. Fou emperador d’orient entre 37 i 395, i d’occident entre 394 i el 395. Fou l’últim governant que dirigí un Imperi Romà unificat. Destacà també per la persecució dels temples arrians i per la proclamació de la unitat religiosa imperial sota l’autoritat dels bisbes de Roma i d’Alexandria.

  • 1305 Morí Roger de Lloria, comandant de la flota catalana-aragonesa. Prestà servei durant el regnat de Jaume I, de Pere II, d’Alfons II i de Jaume II. Destaquen les seves campanyes en el Mediterrani en contra dels Angevins.
  • 1600 Va néixer el dramaturg Pedro Calderón de la Barca, autor de cent vint obres majors, vuitanta actes sacramentals i una trentena d’obres menors. L’any 1636 era l’escriptor dramàtic més famós de la cort, investit amb l’hàbit de Santiago. L’estructura de les seves obres és la culminació de de les teories de Lope de Vega. Es caracteritza per la importància que li dona al protagonista en front dels altres personatges, pels temes del monarquisme i l’honor i la inclusió de contingut filosòfic pur. A més, pel que fa al llenguatge és carregat d’elements barrocs. També és barroca l’abundància d’aspectes simbòlics i mitològics i també la valoració de l’escenografia (importància dels elements arquitectònics i musicals). El seu teatre comprèn tots els gèneres dramàtics: comèdies (també de caire religiós, de capa i espasa i d’intriga ), drames, actes sacramentals, sarsueles, entremesos, etc. La gran novetat del seu teatre és constituïda per les obres filosòfiques, com La vida es sueño,on és plantejada tota la desenganyada problemàtica existencial del Barroc.
  • 1706 Nasqué Benjamin Franklin, físic i polític nord-americà. En l’àmbit cientific enuncià el principi de la conservació de l’electricitat i el 1752 descobrí la natura elèctrica dels llampecs i inventà el parallamps. També va crear les ulleres bifocals. En l’àmbit polític ou nomenat diputat per Pennsilvània en el segon congrés continental. El 1776 redactà, amb Jefferson i John Adams, la declaració d’independència dels EUA. A més negocià el tractat d’amistat amb França (1778) i amb Espanya (1779). El 13 de setembre de 1783 signà la pau de Versalles, en la qual la Gran Bretanya reconeixia la independència nord-americana.

 

  • 1961 Fou assassinat Patrice Emery Lumumba líder anticolonialista i nacionalista congolès que el 1958 fou un dels fundadors del moviment nacional congolès, que presidí des del 1959. Nomenat primer ministre, poc abans de la independència, de la República Democràtica del Congo entre juny i setembre del 1960, hagué d’afrontar la secessió de Katanga i Kassai. Es creu que fou assassinat juntament amb dues persones més, en presència de Tshombé i altres dirigents del nou estat de Katanga.
  • 1966 Dos avions nord-americans (un bombarder B-52 i un avió nodrissa KC-135) s’estavellen sobre Almeria degut a una col·lisió. A causa de l’accident van caure 4 bombes atòmiques, tres a les rodalies de Palomares i la quarta a les rodalies d’Almeria. Fins pràcticament al cap de tres mesos no es localitzaren les bombes. El Ministre de Turisme Manuel Fraga, per demostrar que no hi havia contaminació es va banyar a la platja, tot i que després es va demostrar que si que hi havia contaminació.

 

  • 1991 La matinada del dia 17 començà la guerra del Golf, amb el bombardeig de Bagdad, la capital iraquiana. L’operació fou coneguda amb el nom de “Tempesta del desert” i tenia com a objectiu fer que Iraq es retires de Kuwait, en compliment del mandat de la ONU.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s