Ha mort Manel Riu i Riu, historiador medievalista i arqueòleg.

El passat dia 6 de Gener varem fer ressò de la mort de l’historiador Gabriel Cardona. Desgraciadament avui ens toca fer ressò de la desaparició d’un altre historiador, en aquest cas es tracta de Manel Riu i Riu.


Manel Riu i Riu morí el passat dia 2 als 71 anys. Especialitzat en la història monàstica catalana,en particular sobre monestirs de l’Urgell i del Berguedà, i de l’Andalusia oriental.

Dugué a terme una gran tasca a nivell acadèmic, essent catedràtic d’Història Medieval per la Universitat de Granada al 1966 i catedràtic d’Història Medieval Universal per la Universitat de Barcelona. Entre les seves aportacions destaquen també les hipòtesis sobre l’origen del feudalisme a Catalunya, sobre fonts d’estadística demogràfica medieval i sobre la producció llanera i ramadera.

Destacà també per la seva tasca en l’àmbit de l’edició d’investigacions acadèmiques, sent director de les publicacions “Índice Histórico Español” i “Acta Historica et Archeologica Medievalia” (en fou fundador) i coordinador de “Quaderns d’Estudis Medievals”.

A més, és autor de una vintena de llibres i 650 treballs de síntesi i investigació històrica i arqueològica de l’època medieval, referents a la història eclesiàstica i socioeconòmica i a la vida quotidiana de la Catalunya de l’edat mitjana.

És precisament en la disciplina de l’arqueologia medieval on fou un dels pioners de a la Universitat de Barcelona, excavant primer amb el seu professor Albert del Castillo, jaciments monàstics, de castells i de masos i dirigint posteriorment. o co-dirigint les excavacions dels jaciments del Mas A de Vilosiu, vilatge de Caulès, monestir de Sant Sebastià del Sull, poble abandonat i castell de Castelló Sobirà de Sant Miquel de la Vall, castell de Mataplana, etc.

La seva tasca fou reconeguda per la Generalitat de Catalunya al rebre l’honor de la Creu de Sant Jordi l’any 2003.

 


Breu bibliografia de Manel Rius i Rius:

 

  • La vida, las costumbres y el amor en la Edad Media (1959),
  • Historia de las religiones (1961),
  • Historia del cristianismo (1967)
  • Lecciones de historia medieval (1986)
  • L’arqueologia medieval a Catalunya (1989)
  • Historia de las religiones (2000)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s