10 de Gener

Tal dia com avui, l’any…

  • 1429 Fou creada l’orde insigne del Tosó d’Or, orde civil i cavalleresc creat amb l’objectiu de propagar la fe catòlica. El creador de l’orde fou Felip III de Borgonya en motiu del seu casament amb la princesa Isabel d’Avis, filla del rei Joan I de Portugal, a la ciutat flamenca de Bruges. Felip III va adoptar el model de l’orde de la Lligacama anglesa, tot i que el va dedicar a sant Andreu, i estava restringit, com l’anglès, a un nombre limitat de cavallers. Els seus membres no podien ser heretges, de manera que va ser una distinció exclusivament catòlica durant la Reforma. El seu gran mestre és el rei d’Espanya, per butlles dels papes Gregori XIII el 1574 i Climent III el 1600.
  • 1880 Nasqué Manuel Azaña, president de la Segona República Espanyola. Es dedicà incialment a la literatura, destacant com a un dels comentaristes polítics més aguts del sector republicà. Després de la caiguda de Primo de Rivera fou un dels signants del pacte de Sant Sebastià, i membre del comitè executiu revolucionari sortit d’aquesta reunió. En proclamar-se la República, formà part del govern provisional com a ministre de la guerra. En aquell temps Azaña era poc conegut fora dels medis literaris i polítics de Madrid, però molt aviat passà a ésser considerat “la revelació de la República”, la personalitat dominant en el govern i, en les primeres corts del nou règim, a l’octubre del 1931, substituí Alcalà Zamora en la direcció del gabinet tot conservant la cartera de la guerra. Estigué en el carrec fins 1933, període anomenat bienni azañista. Al 1936 guanyà de nou les eleccions i el mateix any fou escollit President de la República, càrrec que mantingué fins al final de la Guerra Civil.

  • 1927 S’estrenà a Berlín, la pel·lícula Metròpolis, l’obra mestre de Fritz Lang (director cinematogràfic alemany). Lang s’inspirà en els seus viatges als Estats Units (concretament Nova York i Hollyvood) l’any 1924 per realitzar aquest film, amb el que feu un pas de gegant tant pel que fa a avanços tecnològics, com per la visió futurista de la societat. La UNESCO el declarà Patrimoni de la Humanitat.

  • 1929 A les pàgines del suplement Le Petit Vingtième del diari belga de caire catòlic i conservador Le Vingtième Siècle aparegueren per primera vegada les aventures de Les Aventures de Tintin et Milou (Les aventures de Tintín), probablement la serie més influent del segle XX (tot i que Astèrix a nivell de ventes sigui superior). El personatge fou creat per Georges Remi, que adoptà el pseudònim d’Hergé.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s